Header Image

Historie

De historie van Theatergroep Kunakra

Onze historie begint in de vorige eeuw. In de jaren 50 was er een vereniging actief genaamd: “De jonge boeren stand”. Vanuit deze vereniging bestond ook een toneelclub. Voorzitter en cultureel leider van de vereniging “De jonge boeren stand” was dhr. Koos v. Mill.

In 1958 is deze toneelclub ter ziele gegaan, omdat met de opkomst van de televisie gedacht werd dat er geen belangstelling meer voor amateurtoneel zou zijn. Koos v. Mill heeft dit nooit kunnen en willen accepteren en heeft steeds geprobeerd alsnog een toneelvereniging van de grond te krijgen.

In 1967 ten tijde van de Hapse Kermis, zat Koos samen met Anny Slaats en Mat Cornelissen bij “Moeke Janssen” (wat de tegenwoordige “Posthoorn” is). Hij begon er weer over een toneelvereniging op te richten. Alle drie werden enthousiast en er zou een poging ondernomen gaan worden. Men zat alleen nog met de vraag of dit wel aan zou slaan en/of het financieel geen tegenslag zou krijgen. De eerste stap was bij verschillende verenigingen aan te kloppen of zij garant wilden staan voor de op te richten toneelvereniging. Dit werd geregeld en zo ging men aan de slag.

Men begon met een regisseur die nog nooit regisseur was geweest en dit dus ook nog moest leren. Zijn naam was Wim Hendriks. Het eerste stuk werd geboren.

” De kerstnacht van een bandiet.”

Dit bleek een groot succes en iedereen was dolenthousiast. Dit gaf iedereen de moed en de kracht om door te starten. Helaas is Wim Hendriks in dat eerste jaar ziek geworden en overleden.

Na dat eerste jaar is Piet Guntlisbergen de regisseur geworden. Deze man was ook geen officieel regisseur, maar had wel veel met toneel gedaan en had een paar toneelstukken geregisseerd.  Hij heeft dit uiteindelijk ruim 27 jaar gedaan!
Hierna waren het Louis Vollenberg, Tien Verkuilen, Laura Franken, Simon Claassen, Erik Krabbenborg, Joris Brukx en nu is de leiding inmiddels in handen van Frank Peters.

Er werd volop gerepeteerd bij Anny en Koos thuis en ook bij “Moeke Janssen” gezamenlijk om de potkachel. Na een akkefietje is men overgestapt van “Moeke Janssen” naar zalencentrum  “De Zwaan”. Deze zaal was ook veel groter. Helaas in augustus 1999 brak hier een brand uit en was er dus wederom een andere zaal nodig. Intussen was “ Moeke Janssen” veranderd in  “De Posthoorn” en is men hier weer naar terug gegaan. Sinds november 1999 is deze zaal o.a. de thuisbasis van Kunakra.

De naam KUNAKRA

Regisseur Piet Guntlisbergen was de bedenker van de naam en heeft de vereniging tot KUNAKRA gedoopt. De 16 tal leden toen waren hiermee akkoord en zodoende ontstond Kunakra.

KU-NA-KRA betekent Kunst Naar Kracht.

Verschillen van toen met nu

Vroeger deed iedereen van alles. Tegenwoordig zijn voor de onderdelen van de productie commissies opgericht. Een Pr-commissie, een Leescommissie, een Technische en Decor commissie, Kleding & rekwisieten commissie en ook niet onbelangrijk een Feestcommissie heeft zijn toetreding gedaan. De leden vervullen alle taken binnen een commissie, waarbij ieder is ingedeeld volgens interesse en/of expertise.

Vroeger hoefde men niet perse lid te zijn van de vereniging om mee te spelen in een stuk. Dan werd eerst een toneelstuk gekozen en bij gebrek aan spelers werd gewoon een broer of zus of een andere bekende uit het dorp opgetrommeld om een rol te vervullen.
Tegenwoordig zijn er voldoende spelers voor de rollen en moeten er soms zelfs leden die graag een rol willen een keer teleurgesteld worden. Gelukkig zijn er voldoende andere activiteiten door het jaar heen, zodat elk lid nooit helemaal stil hoeft te zitten!

de kracht van Kunakra

Kunakra = samen 1

Kunakra = gezelligheid onder elkaar

Kunakra = het vermaken van mensen met een gulle lach